• 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i aromatyczne pierniki, które są miękkie od razu. Nie robią się twarde dlatego można przygotować je wcześniej. Przechowujemy w zamkniętym pudełku. Robimy je już na początku grudnia i cały miesiąc czujemy już świąteczny zapach i atmosferę w domu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    3 jajka
    1 łyżeczka sody
    100 g masła
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    4 łyżeczki cukru
    200 g sztucznego miodu
    1 łyżka prawdziwego miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy masło, miód sztuczny, miód prawdziwy, cukier, przyprawę do piernika i podgrzej na małym ogniu do połączenia składników. Zostawiamy do odstudzenia. Do miski z mąką dodajemy sodę. Wlewamy ostudzoną masę z garnuszka. Dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 10 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy. Wyciskamy dowolne wzorki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 min. w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować