Pierniczki

0 (0 ocen)

Pierniczki to tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe. Dzieciaki uwielbiają je robić, a jeszcze bardziej uwielbiają je jeść.

Składniki:

  • Ciasto na pierniki:

    - 50 dag mąki
    - 1/2 szkl. cukru pudru
    - 15 dag miodu płynnego
    - 125 g masła
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody
    - 5 łyżek przyprawy do piernika

    Dekoracja:
    - 1 szkl. cukru pudru
    - 2-3 łyżki soku z cytryny
    - barwniki spożywcze
    - kilka kostek czekolady (rozpuszczonej)
    - kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem. Kolejno dodawać wszystkie składniki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
    Odkrawać plastry grubości ok.4-5 cm i rozwałkować (grubości 1/2 cm). Foremkami wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 5-8 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
  • 2. Cukier puder połączyć sokiem z cytryny, wymieszać. Następnie lukier podzielić na kilka części i przełożyć do małych miseczek (tyle, ile będzie kolorów). Dodawać po odrobinie barwników spożywczych.
    Przygotowanymi tak kolorowym lukrami udekorować pierniczki. Od razu posypywać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować