Tort waniliowo-truskawkowy

4.5 (197 ocen)

Torcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :)

Składniki:

  • Spód:
    100 g kakaowych herbatników
    100 g masła

    Masa waniliowa:
    3/4 szkl likieru waniliowego
    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietanki 30%
    2 czubate łyżki cukru pudru
    2 czubate łyżki żelatyny

    Masa Truskawkowa:
    2/3 szkl likieru truskawkowego
    2 płaskie łyżki żelatyny

    Dekoracja:
    100 ml śmietanki 30%
    łyżka cukru pudru
    śmietan-fix
    kilka truskawek i listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Likiery

Tort waniliowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno tortownicy (śr. 18cm). Odstawić do lodówki.

    Masa waniliowa: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietankę ubić, cały czas miksując dodać mascarpone i likier. Łyżkę masy wymieszać z przestudzoną żelatyną a następnie, miksując masę, wlewać powoli do ubitej śmietanki. Masę waniliową wylać na spód z herbatników, schłodzić.

    Masa truskawkowa: żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Wmieszać dokładnie z likierem. Można od razu wstawić do lodówki aby masa zaczęła szybciej tężeć. Należy tylko kontrolować ją aby całkiem nie zastygła. Gdy masa truskawkowa będzie gęstniała, wylać ją na warstwę waniliową. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

    Dekoracja: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować tort. Truskawki i miętę umyć, osuszyć i przyozdobić torcik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować