pieczony wędzony kurczak

4.5 (158 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 6 osób

Kruchy, delikatny kurczak z delikatnym aromatem dymu.

  • 8 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • kurczak z domowej hodowli o wadze około 3 kg
    pół kg grubej soli morskiej

    gałązka lubczyku
    2-3 liście laurowe
    łyżeczka pieprzu czarnego
    kilka ziaren ziela angielskiego

    do podania:
    zielone szparagi
    pure z ziemniaków z czarnuszką
    jadalne kwiaty
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony wędzony kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozpuszczamy sól w zimnej wodzie. Wkładamy kurczaka. Woda powinna go całkowicie zakrywać. Zostawiamy kurczaka w solance 2 godziny.
  • 2. Kurczaka wyjmujemy z solanki i osuszamy. Wędzimy w ciepłym dymie przez 2 godziny.
  • uwędzonego kurczaka przekładamy do brytfanny. 3. Uwędzonego kurczaka przekładamy do brytfanny. Do wnętrza kurczaka wkładamy lubczyk i przyprawy. Podlewamy wodą. Pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy przez około 3 -4 godziny. Mięso jest gotowe, gdy odchodzi od kości.
  • 4. Gotowego kurczaka proponuję podawać z pure ziemniaczanym i gotowanymi szparagami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować