Pieczony schab z sosem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso głęboko nacinamy
wzdłuż grubszego boku,
tak aby płaty rozłożyły
się jak książka. Skórę
nacinamy w kratkę.
2.Rozmaryn, posiekany
czosnek, skórkę
z cytryny, po
szczypcie soli i pieprzu
mieszamy
z oliwą. Smarujemy
mięso. Oprószamy
solą i pieprzem.
Składamy, obwiązujemy nicią kuchenną. Skórę
nacieramy solą.
3.Cebule obieramy i kroimy
w krążki. Układamy na blasze,
a na nich mięso skórą do góry.
Skrapiamy oliwą i solimy. Pieczemy
ok. 20 minut w 240 °C,
aż skóra będzie chrupiąca.
4.Temperaturę zmniejszamy
do 180 °C. Pieczemy mięso ok.
40 minut (gdy po wbiciu szpikulca
i naciśnięciu wypłynie
klarowny sok – mięso jest gotowe).
Odstawiamy na 10 minut
5.Sos: jabłka obieramy i kroimy
w kawałki, dodajemy masło,
sok z cytryny, cukier i trochę
wody. Mieszając, gotujemy
15 minut na małym ogniu pod
przykryciem. Jeśli sos jest za
gęsty, dolewamy wody. Ciepłym
sosem polewamy mięso
Komentarze