Pieczony schab z sosem jabłkowym

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cenię kuchnię naturalną, pozbawioną sztucznych dodatków.

Składniki:

  • ● 1,5 kg schabu ze skórą
    ● 2 duże ząbki czosnku
    ● skórka starta z 1 cytryny
    ● cebula
    ● rozmaryn
    ● oliwa
    ● sól, pieprz
    Sos:
    ● 50 dag jabłek
    ● 2 dag masła
    ● łyżeczka soku z cytryny
    ● 5 łyżeczek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony schab z sosem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso głęboko nacinamy
    wzdłuż grubszego boku,
    tak aby płaty rozłożyły
    się jak książka. Skórę
    nacinamy w kratkę.
  • 2. Rozmaryn, posiekany
    czosnek, skórkę
    z cytryny, po
    szczypcie soli i pieprzu
    mieszamy
    z oliwą. Smarujemy
    mięso. Oprószamy
    solą i pieprzem.
    Składamy, obwiązujemy nicią kuchenną. Skórę
    nacieramy solą.
  • 3. Cebule obieramy i kroimy
    w krążki. Układamy na blasze,
    a na nich mięso skórą do góry.
    Skrapiamy oliwą i solimy. Pieczemy
    ok. 20 minut w 240 °C,
    aż skóra będzie chrupiąca.
  • 4. Temperaturę zmniejszamy
    do 180 °C. Pieczemy mięso ok.
    40 minut (gdy po wbiciu szpikulca
    i naciśnięciu wypłynie
    klarowny sok – mięso jest gotowe).
    Odstawiamy na 10 minut
  • 5. Sos: jabłka obieramy i kroimy
    w kawałki, dodajemy masło,
    sok z cytryny, cukier i trochę
    wody. Mieszając, gotujemy
    15 minut na małym ogniu pod
    przykryciem. Jeśli sos jest za
    gęsty, dolewamy wody. Ciepłym
    sosem polewamy mięso
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Schab

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować