Pieczony schab z sosem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Intryguje smakiem! Ta smaczna przekąska ma grono wielbicieli wśród mojej rodziny i przyjaciół. Robię ją od ok. 15 lat i jeszcze się nikomu nie znudziła.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Schab
    • 1 kg polędwicy wieprzowej
    • 2 łyżki majeranku
    • 5 ząbków czosnku
    • sól
    • 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego
    • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
    • 1 łyżeczka gorczycy
    Sos jabłkowy
    • 1 kg jabłek ok. 6-7 sztuk
    • 1 szklanka soku jabłkowego
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżka mąki
    • 3 łyżki śmietany 12-18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczony schab z sosem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab
    • Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania.
    • Schab włożyć do rękawa foliowego, szczelnie zamknąć z obu stron.
    • Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st.C i piec przez 1,5 godziny.
    • Zostawić do wystygnięcia w rękawie.
    • Zimny schab posmarować dżemem malinowym i posypać utartym w moździeżu kolorowym pieprzem z gorczycą. Można je też zmielić w młynku na grubo.
  • 2. • Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować aż będą miękkie ok. 15 minut.
    • Na koniec posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę. Zagotować.
    • Podawać schab pokrojony w 0,5 cm plastry z gęstym sosem jabłkowym.

Porady

Schab można przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Gotowe gorące jabłka wkładam do wyparzonych w zmywarce słoiczków, odwracam do góry dnem i tak zapasteryzowane przechowuję w lodówce. Niestety nigdy długo nie leżą, bo nawet gdy braknie schabu, to zjadane są z wędliną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczony schab z sosem jabłkowym

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować