Pieczony mostek cielęcy z suszonymi borowikami i cebulą

4.45 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Cielęcina to bardzo delikatne mięso dlatego należy bardzo uważać, żeby nie zdominować dodatkami jej delikatnego mlecznego smaku. Mostek cielęcy posmarowałam obficie masłem borowikowym dzięki czemu mięso było niezwykle kruche i soczyste.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 g mostka cielęcego
    150 g miękkiego masła
    2 suszone kapelusze prawdziwków
    cebula
    gałązka tymianku
    gałązka rozmarynu
    pół łyżeczki soli morskiej
    główka czosnku
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony mostek cielęcy z suszonymi borowikami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone mięso przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Mięso dosłownie chwilę parzymy, aż zbieleje. W ten sposób zamykamy soki w środku mięsa. Mięso osuszamy.

    Masło miksujemy z pokruszonymi prawdziwkami, listkami tymianku i rozmarynu, cebulą oraz solą morską.
    Mięso dokładnie smarujemy masłem i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

    Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do mięsa dokładamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Pieczemy w 200°C przez około 45-50 minut. Po upieczeniu mięso zostawiamy na 10-15 minut żeby odpoczęło.
    Tak przygotowana cielęcina wyśmienicie smakuje na gorąco lub po wystudzeniu jako wędlina do kanapek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować