Owsiane ciastka z syropem klonowym

4.51 (170 ocen)

Owsiane ciastka, które doskonale się przechowują i spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bardzo kruche i wybornie owsiane. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, zawsze będą pod ręką!

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 30 sztuk)

    200 g miękkiego masła
    120 g cukru
    2 żółtka
    4 łyżki syropu klonowego
    3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    130 g mąki owsianej
    200 g mąki pszennej
    200 g płatków owsianych


Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Syropy Pieczeń

Owsiane ciastka z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Następnie dodać żółtko oraz wlać syrop klonowy i aromat, nieustannie miksować. Na koniec wsypać wszystkie suche składniki (obydwa rodzaje mąk, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia oraz sól). Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.

    Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można zwilżyć ręce w wodzie. Zachowajcie odległości pomiędzy ciasteczkami- troszkę urosną!

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 13 minut do ładnego zezłocenia. Gdy brzegi zaczną się rumienić, to znak, że ciastka są gotowe. Wyjąć i pozostawić na blaszce na minutkę lub dwie, by stwardniały, po czym ostrożnie przenieść na kratkę do studzenia (uwaga, są gorące!). Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Syrop klonowy Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować