PIECZONY KURCZAK W MIODOWEJ MARYNACIE

4.5 (147 ocen)

lubimy pieczonego kurczaka a ten w marynacie miodowej jest bardzo delikatny w smaku

Składniki:

  • kurczak ok. 2kg
    3 łyżki masła
    pół szklanki bulionu z kostki
    4 łyżki soku z cytryny.
    granulowany lub mielony suszony czosnek - 1 opakowanie (jeśli ktoś woli może zastąpić solą czosnkową)

    Składniki na marynatę:
    miód prawdziwy - 1-2 łyżki
    suszony tymianek - 1 łyżeczka
    papryka w proszku - 1 łyżeczka (do wyboru ostra lub łagodna)
    pieprz biały mielony - 1 łyżeczka
    pieprz czarny mielony- 1 łyżeczka
    bazylia suszona - 1 łyżeczka
    lubczyk - 1 łyżeczka
    majeranek - 1 łyżeczka
    olej 2- 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak w miodowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natrzeć całego kurczaka czosnkiem (lub solą czosnkową).
    Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i natrzeć nią kurczaka z wierzchu i od środka, odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. przykrytego folią. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem.
  • 2. Nagrzać piekarnik do 220 st. C, w naczyniu żaroodpornym (brytfance) rozgrzać masło. Następnie nóżki kurczaka związać a skrzydełka spiąć wykałaczkami, włożyć kurczaka do naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • 3. Do bulionu dodać sok z cytryny i powstałym sosem polewać często kurczaka na przemian z sosem powstałym podczas pieczenia.

    Piec ok. 70-80 min
    (najlepiej na każde 50 dag mięsa przeznaczyć 20 min pieczenia)

Porady

Po wyjęciu z piekarnika zostawić kurczaka na 10-15 min. przykrytego folia aluminiową wtedy sok z mięsa podczas krojenia nie wypłynie i kurczak nie będzie suchy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować