Trójkąty z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać przebraną i porwaną na małe kawałki rukolę oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poddusić, dodać szynkę pokrojoną w małe paseczki oraz pokruszony ser feta. Farsz doprawić pieprzem i zostawić do ostygnięcia.
2.Z ciasta francuskiego przygotować kwadraty ok 8 cm x 8 cm (lekko ciasto rozwałkować). Na środek każdego kwadratu nałożyć farsz
3.W miseczce wymieszać 1 żółtko z białkiem, posmarować nim krawędzie kwadratów i złożyć je na pół po przekątnej tworząc w ten sposób trójkąty. Sklejać za pomocą widelca dociskając.
4.Przygotowane trójkąty posmarować drugim rozkłóconym żółtkiem oraz posypać suszona bazylią. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 200C lub (nie termoobieg !) około 20 min.
5.Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.
SMACZNEGO
Komentarze