Kurczak pieczony w marynacie miodowej ze słonecznikiem

5 (147 ocen)

  • 60 min

Pyszne, chrupiące udka z kurczaka, w lekko słodkiej marynacie miodowej, ze słonecznikiem,

  • 60 min

Składniki:

  • - ćwiartki z kurczaka, lub same pałki
    - 2 łyżki płynnego miodu ( nie sztucznego)
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    - szczypta soli i pieprzu
    - pół szklanki łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w marynacie miodowej ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
  • 2. W miseczce łączymy olej z miodem i przyprawami, Na sam koniec dodajemy słonecznik i całość mieszamy.
  • 3. Powstałą marynatą oblepiamy udka, następnie przekładamy je do rękawa do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 minut.

Porady

Upieczonego kurczaka możemy dodatkowo posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Olej Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować