Kurczak w miodowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zaletą tej potrawy jest miękkie i soczyste mięso oraz chrupiąca skórka. Niech nie zmyli Was spieczona skórka - to efekt karmelizacji marynaty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 4 udka z kurczaka,
    - łyżka miodu,
    - łyżka keczupu,
    - łyżka oleju,
    - 1/3 kostki margaryny,
    - po łyżce przyprawy uniwersalnej typu jarzynka i soli,
    - po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, suszonego tymianku i rozmarynu,
    - pieprz,
    - ewentualnie woda lub bulion do podlewania mięsa w trakcie pieczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Kurczak w miodowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kurczaka myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Sypkie przyprawy (jarzynkę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, tymianek, rozmaryn) mieszam. Mieszankę przypraw wcieram dokładnie w udka. Natarte mięso odstawiam na godzinę w chłodne miejsce (np. do lodówki).
  • 2. Olej, keczup i miód mieszam, powstałą marynatą polewam udka z każdej strony.
    Brytfankę lub naczynie żaroodporne smaruję obficie margaryną, układam udka.
    Naczynie z udkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. godzinę, od czasu do czasu, podlewając w trakcie pieczenia wytwarzającym się sosem i ewentualnie wodą lub bulionem.

Porady

Tak przygotowanego kurczaka podaję z ryżem ugotowanym na sypko. Można go także wyłożyć na ugotowany wcześniej ryż wyłożony w wysmarowanej masłem formie, zalać śmietaną (ok. 1 szklanki) i zapiekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować