Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie

4.32 (212 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 3 osób

Przygotowanie takich żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności. Upieczone mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne w smaku i z łatwością odchodzi od kości. Całość jest świetnie skomponowana smakowo - z subtelną nutą słodyczy, że naprawdę ciężko zrezygnować z dokładki.

  • 5 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500g żeberek wieprzowych
    Marynata:
    1 łyżka miodu (płaska)
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki tymianku
    Dodatkowo:
    2 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.32 (212 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone żeberka porozcinać na mniejsze kawałki, a składniki marynaty dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.
    Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
    Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie żeberka z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
    Piec do 60 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować