Szarlotka niedzielna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zarobić śmietaną dość wolne ciasto, rozwałkować na dwa placki 1-1,5cm grubości. Blachę z wyższymi brzegami (lub tortownicę) wysmarować tłuszczem i wyłożyć jedną częścią ciasta.
Jabłka obrać, poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach wymieszać z cukrem, bułką tartą i dodatkami. Nałożyć do formy lekko upychając. Ciasto po nakłuwać widelcem i nakryć szczelnie pozostałym ciastem, które tez nakłuć.
Piec około 60 min. ( ciasto powinno się zarumienić) w średnio nadrzanym piekarniku.
Gotowe posypać pudrem
SMACZNEGO !!!
Porady
Do masy z jabłek można dodać 5 dag rodzynek.
Czasami też zamiast skórki z cytryny skrapiam jabłka jej sokiem.
Komentarze