SZARLOTKA NIEDZIELNA

0 (0 ocen)

Idealny pomysł na tani i szybki podwieczorek.

Składniki:

  • CIASTO: 40 dag mąki, 1 łyżka cukru, 15 dag masła, żółtko, śmietana
    NADZIENIE: 1kg kwaskowych jabłek, 2 dag cukru, skórka cytrynowa, 4 dag tartej bułki

    cukier puder do posypania gotowego ciasta

Szarlotka niedzielna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić śmietaną dość wolne ciasto, rozwałkować na dwa placki 1-1,5cm grubości. Blachę z wyższymi brzegami (lub tortownicę) wysmarować tłuszczem i wyłożyć jedną częścią ciasta.
    Jabłka obrać, poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach wymieszać z cukrem, bułką tartą i dodatkami. Nałożyć do formy lekko upychając. Ciasto po nakłuwać widelcem i nakryć szczelnie pozostałym ciastem, które tez nakłuć.
    Piec około 60 min. ( ciasto powinno się zarumienić) w średnio nadrzanym piekarniku.
    Gotowe posypać pudrem
    SMACZNEGO !!!

Porady

Do masy z jabłek można dodać 5 dag rodzynek. Czasami też zamiast skórki z cytryny skrapiam jabłka jej sokiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy