Boczek w marynacie miodowej pieczony

4.99 (179 ocen)

Specjalność mojego taty – „boczek palce lizać”. Piecze go na szczególne okazje. Może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

Składniki:

  • 1 kg surowego chudego boczku bez kości

    Marynata
    1 łyżka miodu
    1 ząbek czosnku
    0,5 łyżeczki cynamonu
    Goździk (rozgnieciony w moździerzu)
    1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka maggi
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek w marynacie miodowej pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozetrzeć z sosem sojowym i z 2 łyżkami wody, dodać czosnek i przyprawy, wymieszać.
  • 2. Skórkę boczku ponacinać w kratkę.
  • 3. Natrzeć boczek marynatą, włożyć do woreczka i to miseczki. Odstawić na noc do lodówki.
  • 4. Następnie wyłożyć boczek, skórką do góry, do naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać 2-3 łyżkami wody i piec w piekarniku nagrzanym do 250stopni. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 40-50min, podlewając co jakiś czas odrobiną wody.
  • 5. Upieczony i ostudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować