Pieczony boczek w paprykowej posypce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny pieczony boczek w soku jabłkowy obficie obsypany suszonymi płatkami słodkiej papryki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku
    sól
    młotkowany pieprz
    roztarte ziele angielskie
    kilka ząbków czosnku
    4 łyżki suszonej słodkiej papryki(zielonej i czerwonej) w płatkach
    kilka listków ziela angielskiego
    1 litr świeżo wyciśniętego soku z jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczony boczek w paprykowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim. W boczek wciskamy plasterki czosnku. Boczek obficie posypujemy płatkami papryki. Mięso najlepiej odłożyć na noc do lodówki, by przeszło aromatem przypraw.
    Mięso przekładamy do żeliwnej brytfanki, wlewamy sok jabłkowy i dodajemy liście laurowe. Boczek pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Zostawiamy w brytfance do wystudzenia.
    Boczek podajemy po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.

Porady

Porada: Sos, który powstał podczas pieczenia mięsa można wykorzystać jako bazę pod sosy lub zupę z młodej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować