1,5 kg surowego boczku
sól
młotkowany pieprz
roztarte ziele angielskie
kilka ząbków czosnku
4 łyżki suszonej słodkiej papryki(zielonej i czerwonej) w płatkach
kilka listków ziela angielskiego
1 litr świeżo wyciśniętego soku z jabłek
Pieczony boczek w paprykowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim. W boczek wciskamy plasterki czosnku. Boczek obficie posypujemy płatkami papryki. Mięso najlepiej odłożyć na noc do lodówki, by przeszło aromatem przypraw.
Mięso przekładamy do żeliwnej brytfanki, wlewamy sok jabłkowy i dodajemy liście laurowe. Boczek pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Zostawiamy w brytfance do wystudzenia.
Boczek podajemy po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.
Porady
Porada: Sos, który powstał podczas pieczenia mięsa można wykorzystać jako bazę pod sosy lub zupę z młodej kapusty.
Komentarze