Pieczony boczek

4.5 (175 ocen)

  • 4 godz.

Ten boczek śnił mi się ostatnio nocami.Uwielbiam pieczone mięso. Ostatnimi czasy na wędlinę patrzeć nie mogę, a mięsa organizm się domaga ;)No to bach. Kawał mięcha w przyprawy, zioła i do piekarnika!

  • 4 godz.

Składniki:

  • 2 kg ładnego boczku
    papryka ostra, papryka słodka
    5-6 ząbków czosnku
    gałązka rozmarynu
    pieprz, sól
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Pieczony boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek kroimy na mniejsze części.
    Boczek nakłuwamy i wtykamy w te miejsca czosnek. Zawsze staram się aby było to zrobione równomiernie.
    Paprykę ostrą i słodką, sól i pieprz, posiekany rozmaryn oraz czosnek mieszamy z oliwą.
    Nasze mięso smarujemy dokładnie naszą miksturą z przypraw i ziół.
    Odstawiamy na ok 2 godz ( ja zazwyczaj robię to wieczorem i zostawiam do rana w lodówce)

    Pieczemy 2 godz w temp 200 st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować