Forszmak

4.51 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie, które najczęściej gotuję po świętach, gdy zostaje mi sporo pieczonych mięs, wędlin i kiełbas.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pieczone wędliny (karczek, schab)
    Kiełbasa
    Bulion (np. drobiowy)
    2 kiszone ogórki
    1 cebula
    4 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    ostra papryka w proszku
    słodka papryka w proszku
    majeranek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
    smalec
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Forszmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie mięsa oraz kiełbasę kroimy w większą kostkę i przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i również przekładamy do garnka.
  • 2. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę ostrej papryki, dwie łyżeczki słodkiej papryki oraz łyżeczkę majeranku.
    Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
  • 3. Po tym czasie dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę smalcu i dodajemy mąkę. Cały czas mieszając przygotowujemy zasmażkę. Po chwili wlewamy do naszego gulaszu. Gotujemy jeszcze parę minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.48 (149 ocen)

FORSZMAK

To może cię zainteresować