Czy jest coś pyszniejszego niż pieczony lub grillowany bakłażan? Mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ, zaskakująco delikatna skórka. Wystarczy sól, pieprz, ulubione zioła i oliwa z oliwek.
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki
4 porcje
2 duże bakłażany
1/4-1/3 szklanki oliwy z oliwek (około 70 ml)
pieprz
sól
tymianek*
zaatar
duża garść czerwonych porzeczek (60g)**
Sos:
1/2 szklanki (80g) migdałów
1/2 szklanki mleka roślinnego
sok z połówki cytryny
1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
sos sojowy
sól, pieprz
* najlepiej świeże gałązki, może też być suszony
** około 2/3 szklanki
Pieczony bakłażan z sosem migdałowym i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany przekrawamy na pół, zostawiając łodyżkę. Nacinamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skóry. Ja tnę go w kratkę (tak jak na zdjęciu), dość głęboko. Dokładnie nacieramy ponacinany miąższ oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Pieczemy w 200 stopniach Celsiusza przez około 50-60 minut, aż bakłażany będą miękkie i złociste.
Sos:
Migdały moczymy przez noc, obieramy ze skórek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Blenderujemy wszystkie składniki na sos, do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.
Posypujemy upieczone bakłażany zaatarem, polewamy sosem z migdałów. Na wierzch rzucamy porzeczki.
Komentarze