Pieczony bakłażan z sosem migdałowym i porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Czy jest coś pyszniejszego niż pieczony lub grillowany bakłażan? Mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ, zaskakująco delikatna skórka. Wystarczy sól, pieprz, ulubione zioła i oliwa z oliwek.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki
    4 porcje

    2 duże bakłażany
    1/4-1/3 szklanki oliwy z oliwek (około 70 ml)
    pieprz
    sól
    tymianek*
    zaatar
    duża garść czerwonych porzeczek (60g)**

    Sos:
    1/2 szklanki (80g) migdałów
    1/2 szklanki mleka roślinnego
    sok z połówki cytryny
    1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej
    1 łyżeczka octu z czerwonego wina
    mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
    sos sojowy
    sól, pieprz

    * najlepiej świeże gałązki, może też być suszony
    ** około 2/3 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pieczony bakłażan z sosem migdałowym i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany przekrawamy na pół, zostawiając łodyżkę. Nacinamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skóry. Ja tnę go w kratkę (tak jak na zdjęciu), dość głęboko. Dokładnie nacieramy ponacinany miąższ oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
    Pieczemy w 200 stopniach Celsiusza przez około 50-60 minut, aż bakłażany będą miękkie i złociste.

    Sos:

    Migdały moczymy przez noc, obieramy ze skórek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Blenderujemy wszystkie składniki na sos, do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.

    Posypujemy upieczone bakłażany zaatarem, polewamy sosem z migdałów. Na wierzch rzucamy porzeczki.



    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Migdały Owoce Porzeczki Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować