• 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo zdrowe i przepyszne danie które robi się ekspresowo

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
    120g wędzonego tofu
    0,5 cebuli
    6 pomidorków cherry
    120ml passaty pomidorowej
    3 pieczarki
    0,5 papryki czerwonej
    1 łyżeczka oregano
    Sól, pieprz do smaku
    Olej kokosowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bakłażan faszerowany

Pieczony bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Umytego bakłażana przekroić na pół i wydrążyć środek. Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać do niej pokrojony w mniejsze kawałki miąższ z bakłażana, pokrojoną w kostkę paprykę i tofu, pomidorki przekrojone na pół, pieczarki w plasterkach oraz oregano i całość zalać passata pomidorową. Dusić przez 15 min pod przykryciem na malutkim ogniu do momentu zredukowania się passaty, a pod sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
    2. Przygotowane wcześniej bakłażany posilić i ponadziewać przygotowanym farszem. Piec w 190°C (góra-dół) około 25-30min. Można podawać z ulubioną kaszą. Smacznego ♥
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować