Pieczone ziemniaki z pieczarkami

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nieustanie szukamy nowych pomysłów na obiad, w tym daniu proponuje pieczone ziemniaki z farszem idealne na piątkowy obiad lub jako dodatek do mięsa.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków
    • 20 dag pieczarek
    • 100 g boczku wędzonego
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 10 dag sera żółtego
    • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
    • Sól
    • Pieprz
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Pieczone ziemniaki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. 1. Ziemniaki obieram, myję, wycinam otwór w każdym ziemniaku. Doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz solą i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
  • farsz 2. 2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle. Do warzyw dodaję drobno pokrojony boczek oraz drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Po usmażeniu farsz studzę, łączę z żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
    3. Farszem napełniam każdy otwór w upieczonych ziemniakach.
  • ziemniaki 3. 4. Ziemniaki umieszczam ponownie w piekarniku na 10 minut.
    5. Gotowe, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować