Pieczone ziemniaki

4.99 (148 ocen)

  • 60 min

Takie ziemniaczki są przeeepyszne i z pozornie prostego obiadu - mogą stworzyć rewelacyjne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • ziemniaki
    przyprawa do ziemniaków
    papryka słodka (opcjonalnie)
    sól (opcjonalnie)
    olej (u mnie czosnkowy)
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić (ze skórką - jeśli młode) w ósemki.
    Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, obficie skropić/spryskać olejem i posypać przyprawami.
    (Użyłam specjalnej mieszanki do ziemniaków, papryki i dosoliłam, gdyż brakowało mi tego smaku.)
  • 2. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach przez około 40 minut - aż ziemniaki ładnie się zarumienią.

Porady

Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Tak samo zróbcie z przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować