Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe ze szparagami

4.5 (145 ocen)

Połączenie młodych ziemniaków z masłem i koperkiem jest wyśmienite do tego bogate w witaminy szparagi oraz kwaśna śmietana stanowią świetny lekki zestaw obiadowy na ciepłe dni :)

Składniki:

  • na 2 porcję:
    8 średnich młodych ziemniaków
    8 zielonych szparagów
    1/2 pęczka koperku
    2 łyżki masła+masło do wysmarowania blachy
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżki przyprawy do ziemniaków
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać umyć , zalać wodą dodać sól, gotować na pół miękko ok 10 min.
    Osuszyć nad gazem dodać masło,posiekany koperek oraz przyprawę do ziemniaków
    Potrząsnąć parokrotnie garnkiem do oblepienia się kartofli dodanymi składnikami.
  • po upieczeniu 2. Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce.
    Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem ułożyć szparagi oraz ziemniaki.
    Piec 30 min w 180st.
    W połowie pieczenia przekręcić warzywa na drugą stronę.
    Rozłożyć na talerze ( w proporcji 4 ziemniaki , 4 szparagi)
    Podawać z łyżką śmietany oprószoną czarnym świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

w wersji fit możemy śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować