Żeberka w glazurze z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka płuczemy, osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy sól, pieprz oliwę – mieszamy tworząc pastę. Przygotowaną pastę wcieramy w żeberka. Przyprawione żeberka przekładamy na blaszkę, przykrywamy je szczelnie folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je 2 godziny.
W międzyczasie do rondelka wlewamy wodę dodajemy galaretkę z czarnej porzeczki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i chili – zagotowujemy wszystko, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy glazurę około 10 minut. Wyłączamy, odstawiamy.
Po 2 godzinach żeberka wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i za pomocą pędzelka pokrywamy upieczone żeberka przygotowaną wcześniej glazurą.
Tak przygotowane wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy je jeszcze 15-20 minut.
Upieczone żeberka wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło, następnie ostrym nożem kroimy je na kawałki i serwujemy z ziemniakami i ulubioną surówką, smacznego ; )
Komentarze