Nie da się ukryć, że to danie jest dosyć czasochłonne. Jednak jego smak wynagradza czekanie. Połączenie miękkiej pity, delikatnego mięsa, warzyw i sosów jest wprost idealne.
6 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Pita:
Zaczyn:
100 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
100 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
Ciasto:
300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
150 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
10 g soli
Mięso:
1 kg karkówki
4 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki ketchup'u ze słoika
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
300 ml piwa
Domowa pita z szarpaną wieprzowiną pieczoną w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieszczamy drożdże, wodę i mąkę na zaczyn. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, wodę, sól i oliwę. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto będzie wyrośnięte ponownie je przerabiamy i wykładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 10 kulek i układamy na oprószonym blacie, przykrywamy ściereczką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Każdą z kulek rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek. Po 5 placków kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 7 minut do zezłocenia. To samo robimy z drugą partią. Wyjmujemy i suszymy na kratce.
2.Karkówkę osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce łączymy ketchup, majonez, papryki, sól i pieprz. Marynatą dokładnie smarujemy mięso. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo i wkładamy mięso. Pieczemy bez przykrycia przez 5 godziny. Przez pierwszą godzinę w 135 stopniach, a następnie w 110. Po tym czasie wbijamy w mięso widelec, jeżeli wchodzi bez problemu, wieprzowina jest gotowa. Wyjmujemy ją na deskę i rwiemy za pomocą dwóch widelców.
3.Płyn z naczynia wlewamy do rondelka. Dodajemy miód i sos sojowy, gotujemy. W miseczce łączymy 7 łyżek płynu i skrobię, tak aby nie było grudek. Dodajemy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, aż sos będzie gładki i lekko zgęstnieje.
4.Cukinię i paprykę kroimy na kawałki, doprawiamy, polewamy oliwą i pieczemy w 190 stopniach przez około 15 minut.
5.Składniki na sos czosnkowy dokładne łączymy. Wcześniej upieczone pity otwieramy, obficie smarujemy dwoma sosami, wypełniamy rwaną wieprzowiną i warzywami. Smacznego!
Komentarze