Domowa pita z szarpaną wieprzowiną pieczoną w piwie

4.47 (181 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Nie da się ukryć, że to danie jest dosyć czasochłonne. Jednak jego smak wynagradza czekanie. Połączenie miękkiej pity, delikatnego mięsa, warzyw i sosów jest wprost idealne.

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pita:
    Zaczyn:
    100 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
    100 ml ciepłej wody
    10 g świeżych drożdży
    Ciasto:
    300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
    150 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    10 g soli

    Mięso:
    1 kg karkówki
    4 łyżeczki majonezu
    4 łyżeczki ketchup'u ze słoika
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    2 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    300 ml piwa

    1 łyżka miodu
    1 łyżka sosu sojowego
    1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

    Warzywa:
    1 cukinia
    1 duża papryka
    oliwa
    sól
    płatki chilli

    Sos czosnkowy:
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
    5 łyżek majonezu
    2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    0,5 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka suszonych ziół, np. pietruszki, prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.47 (181 ocen)

Domowa pita z szarpaną wieprzowiną pieczoną w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy drożdże, wodę i mąkę na zaczyn. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
    Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, wodę, sól i oliwę. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
    Gdy ciasto będzie wyrośnięte ponownie je przerabiamy i wykładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 10 kulek i układamy na oprószonym blacie, przykrywamy ściereczką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
    Każdą z kulek rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek. Po 5 placków kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 7 minut do zezłocenia. To samo robimy z drugą partią. Wyjmujemy i suszymy na kratce.
  • 2. Karkówkę osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce łączymy ketchup, majonez, papryki, sól i pieprz. Marynatą dokładnie smarujemy mięso. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo i wkładamy mięso. Pieczemy bez przykrycia przez 5 godziny. Przez pierwszą godzinę w 135 stopniach, a następnie w 110. Po tym czasie wbijamy w mięso widelec, jeżeli wchodzi bez problemu, wieprzowina jest gotowa. Wyjmujemy ją na deskę i rwiemy za pomocą dwóch widelców.
  • 3. Płyn z naczynia wlewamy do rondelka. Dodajemy miód i sos sojowy, gotujemy. W miseczce łączymy 7 łyżek płynu i skrobię, tak aby nie było grudek. Dodajemy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, aż sos będzie gładki i lekko zgęstnieje.
  • 4. Cukinię i paprykę kroimy na kawałki, doprawiamy, polewamy oliwą i pieczemy w 190 stopniach przez około 15 minut.
  • 5. Składniki na sos czosnkowy dokładne łączymy. Wcześniej upieczone pity otwieramy, obficie smarujemy dwoma sosami, wypełniamy rwaną wieprzowiną i warzywami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pita Piwo Wieprzowina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować