Pieczone udka z cytryną

4.49 (184 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na szybki obiad, chyba nic nie wymaga mniejszego zainteresowania niż pieczony kurczak. Jednak lubię go dobrze przyprawić i pozostawić kilka godzin by idealnie przeszedł aromatem przypraw.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka
    przyprawa Kamis do złocistego kurczaka
    sól
    pieprz
    2 cytryny
    2 cebule
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaki dzielę, myję i wycieram do sucha, oprószam solą i pieprzem , następnie każdy kawałek dokładnie nacieram przyprawą Kamis. Układam na blaszce do pieczenia, polewam sokiem z 1 cytryny. Pomiędzy układam wcześniej wyszorowaną i pokrojoną w grubsze plastry cytrynę oraz grubo pokrojoną na plastry cebulę. Odstawiam na kilka godzin ( na ogół przygotowuje kurczaka rano i piekę około 12 więc maceruje się 3-4 godziny).
    Kurczaka wkładam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 40 minut, podczas pieczenia polewam go co jakiś czas sosem powstałym przy pieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować