Gęsie udka pieczone

4.48 (174 ocen)

  • 16 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Udka z gęsi owsianej pieczone w marynacie.

  • 16 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 gęsie udka
    1 szklanka białego wina wytrawnego
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka miodu nektarowego wielokwiatowego
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 gałązki świeżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsie udka pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gęsie udka pieczone 1. Udka umyłem, osuszyłem, natarłem solą ( ok. 1 łyżeczka ) oraz świeżo zmielonym pieprzem.
    Zagotowałem marynatę : wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Ostudziłem, Włożyłem do niej udka, dokładnie wymieszałem. Wstawiłem na noc do lodówki.

    Rozgrzałem piekarnik do 120 stopni C. Naczynie żaroodporne z pokrywką włożyłem udka skórką do dołu, dodałem marynatę. Przykryłem i piekłem 2 godziny, następnie odwróciłem je na drugą stronę i piekłem kolejne 2 godziny.
    Pod koniec można piec bez przykrycia, aby skórka bardziej się zrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować