Gęsie udka pieczone

  • wyświetlono: 929 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Udka z gęsi owsianej pieczone w marynacie.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 960min
  • Łatwy

Składniki

2 gęsie udka
1 szklanka białego wina wytrawnego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka miodu nektarowego wielokwiatowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania przepisu:

Gęsie udka pieczone

  • Gęsie udka pieczone1. Udka umyłem, osuszyłem, natarłem solą ( ok. 1 łyżeczka ) oraz świeżo zmielonym pieprzem.
    Zagotowałem marynatę : wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Ostudziłem, Włożyłem do niej udka, dokładnie wymieszałem. Wstawiłem na noc do lodówki.

    Rozgrzałem piekarnik do 120 stopni C. Naczynie żaroodporne z pokrywką włożyłem udka skórką do dołu, dodałem marynatę. Przykryłem i piekłem 2 godziny, następnie odwróciłem je na drugą stronę i piekłem kolejne 2 godziny.
    Pod koniec można piec bez przykrycia, aby skórka bardziej się zrumieniła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gęśudkagęsinapieczone udkaŚwięto Marciana

Komentarze

Podobne przepisy

obiad

Dodane przez: Aga72

Pieczone udka

Polecę wam dziś pysznego soczystego...

Udka pieczone

Dodane przez: smak i uczucie

Udka pieczone

Proste klasyczne udka pieczone...

Tradycyjne udka pieczone

Dodane przez: MałaMi

Tradycyjne udka pieczone

Nauczyłam się je piec w ten sposób...

image-1430gai

Dodane przez: Mniam1

Udka pieczone w sosie pomidorowym

Udka i podudzia z kurczaka pieczone...

Udka pieczone

Dodane przez: adzia

Udka pieczone

Bardzo często robię je na obiad...

Gęsie udka z dynią  i pieczarkami

Dodane przez: Jaga85

Gęsie udka z dynią i pieczarkami

Połączenie gęsiny, dyniowego risotta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE