Pieczone leczo z kiełbasą

4.44 (156 ocen)

Danie, które robi się samo w piekarniku. Dzięki temu, że nie jest gotowane tylko pieczone, nie wymaga mieszania i wszystkie składniki zostają w stanie nienaruszonym :)

Składniki:

  • 3 porcje

    2 łyżki oleju
    2 łyżki wody
    1 średnia cebula
    1 czerwona papryka
    500-600 g pomidorów
    1-2 cukinie o wielkości do 20 cm
    sól
    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    oraz:
    200-250 g wiejskiej aromatycznej kiełbasy
Wystaw ocenę:

4.44 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Leczo

Pieczone leczo z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
    Do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka wlać olej i wodę. Rozprowadzić po dnie.
    Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, pomidory obrać ze skórki i pokroić na plasterki, cukinię na plasterki lub półplasterki.
    Do garnka włożyć warstwami: cebulę, paprykę, pomidory i cukinię. Posolić i posypać ziołami prowansalskimi. Przykryć pokrywką (jeśli nie mamy, to przykryć folią aluminiową) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 35 minut. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki.
    Po 35 minutach wyjąć naczynie z piekarnika, odkryć i ułożyć u góry plasterki kiełbasy. Zwiększyć moc piekarnika do 200°C i włożyć naczynie ponownie, bez przykrycia na 15 minut.
    Podawać z pieczywem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Kiełbasa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Leczo z cukinią, pieczarkami i kiełbasą

To może cię zainteresować