Danie, które robi się samo w piekarniku. Dzięki temu, że nie jest gotowane tylko pieczone, nie wymaga mieszania i wszystkie składniki zostają w stanie nienaruszonym :)
Składniki:
3 porcje
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
500-600 g pomidorów
1-2 cukinie o wielkości do 20 cm
sól
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Pieczone leczo z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180°C.
Do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka wlać olej i wodę. Rozprowadzić po dnie.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, pomidory obrać ze skórki i pokroić na plasterki, cukinię na plasterki lub półplasterki.
Do garnka włożyć warstwami: cebulę, paprykę, pomidory i cukinię. Posolić i posypać ziołami prowansalskimi. Przykryć pokrywką (jeśli nie mamy, to przykryć folią aluminiową) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 35 minut. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki.
Po 35 minutach wyjąć naczynie z piekarnika, odkryć i ułożyć u góry plasterki kiełbasy. Zwiększyć moc piekarnika do 200°C i włożyć naczynie ponownie, bez przykrycia na 15 minut.
Podawać z pieczywem lub ryżem.
Komentarze