Miodek majowy

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i bardzo zdrowy syrop z mniszka lekarskiego. Mniszek lekarski jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, może więc być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości. Idealny dla dzieci.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 kwiatów mniszka lekarskiego (łądnych, rozwiniętych, zbieranych przed południem)
    1 cytryna (opcjonalnie)
    1 litr wody
    1 kilogram cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Miodek majowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zebrane kwiaty rozłożyć na jasnym papierze, materiale na ok 30 minut, żeby uciekły z nich wszyscy niepożądani lokatorzy. Następnie kwiaty opłukać, włożyć do garnka, zalać gorącą woda i zagotować 15 – 20 minut (10 minut przed końcem można dodać wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytrynę). Przykryć pokrywką i odstawić na 24 godziny.

    Po upływie 24 godzin wywar przelać przez sitko i odcisnąć wodę z kwiatów. Do wywaru wsypać cukier zagotować. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu.

    Przelać do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków, zakręcić odwrócić do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mniszek lekarski

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować