Pieczone klopsiki z czerwoną kapustą

5 (1 ocen)

Klopsiki pieczone w piekarniku. Niewątpliwie zdrowe, bo z dodatkiem czerwonej kapusty oraz płatków owsianych. Miód i imbir sprawiają, że klopsiki zyskują przyjemnego, korzennego aromatu.

Składniki:

  • 450 g mięsa mielonego z kurczaka
    250 g czerwonej kapusty (1/6 średniej wielkości główki)
    1 średnia biała cebula
    2 jajka
    1 łyżka majonezu 74% tłuszczu
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej
    ocet 10%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pieczone klopsiki z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone klopsiki z czerwoną kapustą 1. Kapustę poszatkować, gotować do miękkości (ok. 30 min) w wodzie zaprawionej niewielką ilością octu 10%. Odcedzić i wystudzić.
    Do miski przełożyć mięso, dodać kapustę, posiekaną cebulę, majonez, miód i imbir. Wymieszać.
  • Pieczone klopsiki z czerwoną kapustą 2. Wbić jajka, wsypać płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
  • Pieczone klopsiki z czerwoną kapustą 3. Formę (28 x 38) wyścielić papierem do pieczenia, dodatkowo natłuszczonym olejem. Z przygotowanej masy uformować 16 klopsików i ułożyć je w formie. Wierzch klopsików natłuścić olejem.
  • Pieczone klopsiki z czerwoną kapustą 4. Piec ok. 30 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować