Klopsiki pieczone w piekarniku. Niewątpliwie zdrowe, bo z dodatkiem czerwonej kapusty oraz płatków owsianych. Miód i imbir sprawiają, że klopsiki zyskują przyjemnego, korzennego aromatu.
Składniki:
450 g mięsa mielonego z kurczaka
250 g czerwonej kapusty (1/6 średniej wielkości główki)
1 średnia biała cebula
2 jajka
1 łyżka majonezu 74% tłuszczu
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka imbiru mielonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej
ocet 10%
Pieczone klopsiki z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, gotować do miękkości (ok. 30 min) w wodzie zaprawionej niewielką ilością octu 10%. Odcedzić i wystudzić.
Do miski przełożyć mięso, dodać kapustę, posiekaną cebulę, majonez, miód i imbir. Wymieszać.
2.Wbić jajka, wsypać płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
3.Formę (28 x 38) wyścielić papierem do pieczenia, dodatkowo natłuszczonym olejem. Z przygotowanej masy uformować 16 klopsików i ułożyć je w formie. Wierzch klopsików natłuścić olejem.
Komentarze