Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku

4.45 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku u mnie w pikantnej, mocno przyprawionej wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na klopsiki:
    500 g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    1/4 papryki ostrej w proszku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 słodkiej papryki w proszku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    1 łyżka maki pszennej

    Na sos:
    400 g pomidorów krojonych w puszce
    2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    suszona bazylia
    suszone oregano
    1 świeża papryczka chili
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i cebulę zmielić w maszynce na sitku o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekaną natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki (aby mięso nie przywierało do rąk moczyć ręce w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej.
  • 2. Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować