Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem cytrynowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jagnięcina pieczona ze świeżymi ziołami jest bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 kawałek świeżej jagnięciny (u mnie 0.750 kg- half leg (polowa nogi, w wolnym tłumaczeniu)
    sól zwykła jodowana
    sól cytrynowa morska
    pieprz
    2 gałązki rozmarynu
    2 gałązki tymianku cytrynowego
    4 ząbki czosnku
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jagnięcina 1. Jagnięcinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso natrzeć solą jodowana oraz pieprzem ułożyć w szklanym naczyniu, misce. Ułożyć ząbki czosnku oraz gałązki tymianku cytrynowego wraz z gałązkami rozmarynu. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

    Następnego dnia, tuż przed pieczeniem mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać grubą, morską solą cytrynową. Naczynie z jagnięciną przykryć szczelnie folią do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C.
  • jagnięcina 2. Mięso piec przez około 2,5 godziny, Co jakiś czas odwracać na drugą stronę i w razie konieczności polewać małą ilością wody. Podczas pieczenia powinien się wytworzyć naturalny, pyszny sok którym należy polewać pierzące się mięso. Na około pół godziny przed końcem pieczenia należy ściągnąć folie i zwiększyć temperaturę do 180 C.
  • jagnięcina 3. Upieczone mięso powinno odchodzić od kości, być miękkie i soczyste.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować