Taka pieczeń doskonale sprawdzi się na co dzień oraz podczas rodzinnych imprez. Idealnie smakuje na ciepło i zimno, więc można ją podać na obiad oraz jako pyszną przekąskę.
60 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
(Forma o wymiarach około 10 x 20 cm)
Warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego (u mnie tym razem z indyka)
1 cebula
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
sol, pieprz
Dodatkowo:
200g kapusty pekińskiej
Ponadto:
1 łyżka oleju do smażenia
Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować, a posiekaną cebulę z czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju.
Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i wypełnić masą mięsną.
Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)
Komentarze