Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa. Pieczeń jest bardzo smaczna oraz dzięki jajkom wygląda dość efektownie. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 8 cm x 20)
    Warstwa mięsna:
    500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
    1 cebula
    1 ugotowana marchewka
    1 jajko
    1-2 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    1 łyżeczka majeranku
    1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
    sol, pieprz
    Dodatkowo:
    3 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
    Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić.
    Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i napełnić 1/2 masy mięsnej.
    Wzdłuż mięsa delikatnie zrobić wgłębienia, w których należy umieścić (jedno za drugim) uprzednio ugotowane jajka.
    Jajka zakryć pozostałą masą, a wierzch wyrównać i uformować z niego niewielki wzgórek.
    Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować