To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa. Pieczeń jest bardzo smaczna oraz dzięki jajkom wygląda dość efektownie. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
(Forma o wymiarach około 8 cm x 20)
Warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
1 cebula
1 ugotowana marchewka
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
sol, pieprz
Dodatkowo:
3 jajka ugotowane na twardo
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić.
Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i napełnić 1/2 masy mięsnej.
Wzdłuż mięsa delikatnie zrobić wgłębienia, w których należy umieścić (jedno za drugim) uprzednio ugotowane jajka.
Jajka zakryć pozostałą masą, a wierzch wyrównać i uformować z niego niewielki wzgórek.
Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)
Komentarze