Pieczenie, to doskonały pomysł na pyszny obiad. Użyte do nadzienia przyprawy znakomicie podkreślają ich smak i nadają im wyjątkowy charakter. Smak tego mięsa dodatkowo ożywiają oliwki
1 godz. 40 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 1 kg wołowiny,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Papryka do smaku,
• Ok 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
• 15 dag sera białego,
• 4 ząbki czosnku,
• Tymianek, bazylia, oregano suszone do sera,
• Pęczek natki pietruszki do sera,
• Kilka zielonych oliwek do sera,
• Olej rzepakowy
Pieczeń wołowa z oliwkami i biały m serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sól, pieprz, paprykę oraz zioła prowansalskie łączymy z około 1/5 szklanki oleju.
Mięso rozkrawamy i nacinamy w kilku miejscach tak by powstał płat. Tak przygotowane nacieramy z każdej strony przygotowanymi przyprawami i odstawiamy.
2.Między czasie przygotowujemy nadzienie. Ser łączymy z pokrojoną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, bazylią i tymiankiem. Całość mieszamy dodając sól i pieprz do smaku. Na koniec łączymy go z oliwkami.
Tak przygotowany ser wykładamy na mięso.
3.Całość zwijamy, formując zgrabną pieczeń. Dodatkowo mięso przewiązujemy nicią, by w czasie pieczenia zachowało zgrabny kształt.
Pieczeń skrapiamy jeszcze olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Całość umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy około 90 minut w 180°C.
Gotową pieczeń kroimy w plastry i podajemy jako dodatek do ziemniaków i ulubionej surówki.
Komentarze