Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami

4.49 (201 ocen)

Miękka , soczysta , aromatyczna i przepyszna pieczeń wołowa z wyśmienitym sosem .. po wielu próbach z wołowiną wyszła idealna.Sos na bazie czerwonego wina , bulionu oraz suszonych grzybów to strzał w dziesiątkę. Wiem że jeszcze nie raz przygotuję wołowinę w ten sposób urozmaicając smaki dodatkami.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny np.karkówki wołowej
    słodka papryka
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól
    2 pokruszone liście laurowe
    olej rzepakowy do smażenia
    2 garście suszonych grzybów leśnych
    200 ml czerwonego wina
    500 ml wywaru/bulionu mięsnego
    200 ml śmietany 30%
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 1. Wołowinę umyć , osuszyć , natrzeć przyprawami z każdej strony , posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi.
    Odstawić mięso na godzinę.
  • Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 2. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie , odstawić także na godzinę.
  • Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 3. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano.
    Zdjęć z patelni , przełożyć do naczynia żaroodpornego. ( pamiętając by nie nakłuwać mięsa widelcem)
  • Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 4.
    Grzyby odcedzić , ponownie opłukać pod bieżąca wodą.
    Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać wywar/bulion mięsny ,wino oraz dodać grzyby.
  • Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 5. Sos doprowadzić do zagotowania , przelać do pieczeni.
    Wołowinę piec pod przykryciem 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st.
    W połowie pieczenia przekręcić mięso na drugą stronę.
  • Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 6. Upieczoną wołowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego , pokroić w plastry w poprzek włókien.
  • Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 7. Pozostały sos z grzybami przelać do garnka.
    Śmietanę połączyć z mąką pszenną oraz paroma łyżkami sosu, energicznie mieszając przelać do garnka , zagotować.
    Mięso podawać polane sosem z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.

Porady

Polecam na rodzinny , świąteczny lub niedzielny obiad.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwone wino Grzyby Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować