Pieczeń wieprzowa z bukietem warzyw

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Pomysł na pyszny sycący obiad w całości z piekarnika.
Szynka oraz warzywa są niezwykle soczyste, miękkie, i bardzo smaczne dzięki podlewaniu rosołem.
Takim daniem z pewnością możemy poczęstować gości lub przygotować na niedzielny obiad.
Różnorodność warzyw sprawia iż do solidnego plastra szynki każdy dobierze swoje ulubione.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej w całości
    1 łyżka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżka ostrej papryki mielonej
    1 łyżka czosnku suszonego
    1 łyżka naturalnej przyprawy warzywnej


    Warzywa:
    1 kg. młodych ziemniaków
    0,5 kg. zielonych szparagów
    0,5 pieczarek
    2 cukinie
    1/2 główki młodej kapusty
    6 młodych marchewek
    1 por-biała część
    2 cebule
    2 łyżki masła 82%
    0,5 l rosołu drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń wieprzowa z bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć osuszyć, natrzeć przyprawami.
    Odstawić na godzinę do lodówki.
  • 2. Warzywa: Warzywa obrać, umyć.
    Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, przekroić na mniejsze kawałki.
    Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew, pora, cukinię oraz cebulę w plastry.
    Pieczarki przekroić na pół, kapustę poszatkować.
    W blaszce do pieczenia umieścić masło, ułożyć szynkę, oraz warzywa.
    Piec 2 godz w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • 3. Podczas pieczenia warzywa co jakiś czas przemieszać a całość podlewać stopniowo rosołem,aby warzyw się nie przypaliły a były miękki i soczyste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczeń drobiowo-wieprzowa

To może cię zainteresować