PIECZEŃ WIEPRZOWA Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne mięsko na przyjęcia i święta.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • *1 kg szynki wieprzowej
    *4 duże cebule
    *3 jabłka
    *2 łyżki oleju
    *kromka chleba
    *15 dag mięsa mielonego
    *pół szkl. mleka
    *2 łyżki masła
    * 2 łyżki białego wytrawnego wina ( nie koniecznie)
    *suszony tymianek
    *sól
    *pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pieczeń wieprzowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę cebuli posiekać , odkroić pół jabłka , obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Chleb namoczyć w mleku . Na łyżce oleju zeszklić cebulę . Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą , dodać starte jabłko i odciśnięty chleb. Przyprawić solą ,pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Szynkę natrzeć solą i pieprzem , zrumienić na pozostałym oleju. Wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny , na wierzchu rozłożyć farsz z mięsa mielonego, docisnąć go dłonią. Piec 30 min. w temp. 180 stopni. Resztę cebuli pokroić w piórka, rozłożyć wokół mięsa , następnie piec 20 min.. Jabłka obrać ,pokroić na cząstki, ułożyć na cebuli. Całość obłożyć wiórkami masła ,posypać tymiankiem ,skropić winem lub wodą piec jeszcze z 10 min. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczeń drobiowo-wieprzowa

To może cię zainteresować