Pieczeń wieprzowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę cebuli posiekać , odkroić pół jabłka , obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Chleb namoczyć w mleku . Na łyżce oleju zeszklić cebulę . Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą , dodać starte jabłko i odciśnięty chleb. Przyprawić solą ,pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Szynkę natrzeć solą i pieprzem , zrumienić na pozostałym oleju. Wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny , na wierzchu rozłożyć farsz z mięsa mielonego, docisnąć go dłonią. Piec 30 min. w temp. 180 stopni. Resztę cebuli pokroić w piórka, rozłożyć wokół mięsa , następnie piec 20 min.. Jabłka obrać ,pokroić na cząstki, ułożyć na cebuli. Całość obłożyć wiórkami masła ,posypać tymiankiem ,skropić winem lub wodą piec jeszcze z 10 min. Smacznego !
Komentarze