Pieczeń szpinakowa z jajkiem i łososiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dla lubiących szpinak pod każdą postacią.

  • 50 min

Składniki:

  • Foremka o wymiarach 10x20
    Składniki:
    1 płat ciasta francuskiego ok. 275g
    700g szpinaku – może być mrożony
    3 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    100g sera feta
    100g żółtego sera
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 surowe jajko
    3 plastry wędzonego łososia – do owinięcia jajek
    Kawałek pora
    Pieprz, sól
    Żółtko do posmarowania ciasta
    Sezam do posypania ciasta
    Przygotowanie:
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń szpinakowa z jajkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć, aż masa zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie dołożyć fetę, rozmieszać do powstania jednolitej masy. Do zimnego farszu dołożyć ser żółty starty na drobnych oczkach, surowe jajko i pora pokrojonego w cienkie piórka. Całość dokładnie wymieszać doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto francuskie przełożyć do foremki , dokładnie wykładając jej dno i boki. Część ciasta powinna zwisać po jednej stronie foremki, będzie potrzebna do nakrycia pieczeni. Na dno wyłożyć połowę farszu, położyć owinięte w łososia jajka i nałożyć pozostały farsz. Całość przykryć zwisającym ciastem. Posmarować go żółtkiem i posypać sezamem. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach, do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować