Pieczeń rzymska w cieście francuskim

4.75 (4 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole - pieczeń z mięsa mielonego w chrupiącym cieście. Wygląda wspaniale, a przygotowanie jest bardzo proste.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso mielone - 400g (u mnie wieprzowe)
    Jajko - 1szt
    Bułka tarta - 1 łyżka
    Cebula - 1szt
    Olej - 1 łyżeczka
    Musztarda - 1 łyżeczka
    Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
    Jajko ugotowane na twardo - 3szt
    Ciasto francuskie - 1/2 opakowania
    Żółtko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń rzymska w cieście francuskim 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni.
    Mięso mielone mieszamy z przesmażoną cebulą, surowym jajkiem, bułką tartą, musztardą, solą, pieprzem i mieloną papryką.

    Ciasto francuskie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Boki nacinamy pod skosem, jak na zdjęciu.
    Na środku układamy 1/3 masy mięsnej i 3 jajka na twardo.
  • Pieczeń rzymska w cieście francuskim 2. Wykładamy pozostałą masę z mięsem i formujemy długiego klopsa.
  • Pieczeń rzymska w cieście francuskim 3. Pasy z ciasta zakładamy na mięso. Końce ciasta zlepiamy.
    Całość smarujemy żółtkiem.
  • Pieczeń rzymska w cieście francuskim 4. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
    Pieczeń kroimy w plastry i podajemy z surówką ze świeżych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ciasto francuskie Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować