Danie, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole - pieczeń z mięsa mielonego w chrupiącym cieście. Wygląda wspaniale, a przygotowanie jest bardzo proste.
Pieczeń rzymska w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni.
Mięso mielone mieszamy z przesmażoną cebulą, surowym jajkiem, bułką tartą, musztardą, solą, pieprzem i mieloną papryką.
Ciasto francuskie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Boki nacinamy pod skosem, jak na zdjęciu.
Na środku układamy 1/3 masy mięsnej i 3 jajka na twardo.
2.Wykładamy pozostałą masę z mięsem i formujemy długiego klopsa.
3.Pasy z ciasta zakładamy na mięso. Końce ciasta zlepiamy.
Całość smarujemy żółtkiem.
4.Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Pieczeń kroimy w plastry i podajemy z surówką ze świeżych warzyw.
Komentarze