Boczek pieczony w przyprawach

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam boczek czy wędzony ,czy surowy zawsze jest mile widziany w moim menu. Kupiłam taki fajny kawałek świeżego boczku i postanowiłam go upiec. Upiekłam go z czosnkiem oraz różnymi innymi przyprawami , wyszedł bardzo smaczny, kruchy i soczysty.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • boczek świeży około 1 kg,
    ząbki czosnku 4,
    kminek ,
    majeranek,
    ziele angielskie,
    liście laurowe,
    sól ,
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń rzymska

Boczek pieczony w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek natrzeć ze wszystkich stron czosnkiem rozgniecionym z solą.
    Włożyć do brytfanny posypać przyprawami - kminkiem , majerankiem roztartym w dłoniach aby wydobyć aromat , rozkruszonymi liśćmi laurowymi,
    ziarenka ziela angielskiego utłuczonych w moździerzu .
    Tak przygotowany boczek włożyć na noc do lodówki.
    Następnego dnia boczek obłożyć plasterkami cebuli, podlać wodą i upiec piekarniku w 180 stopniach do miękkości.
    Smacznego. do tego ostra musztarda i super jedzonko gotowe.

Porady

Czas przygotowania ok. 40 minut + czas zamarynowania + czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować