Pieczeń po rycersku

5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Bardzo lubię gotować. Nie pracuję, więc mam czas na kulinarne eksperymenty.Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    ząbek czosnku
    2 grube plastry wędzonego boczku
    4-5 suszonych śliwek
    2 kieliszki słodkiego czerwonego wina
    3 łyżki masła
    sól, pieprz
    bazylia
    majeranek
    kilka owoców jałowca
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń po rycersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń po rycersku 1. Szynkę myjemy, osuszamy i wycinamy dużą kieszeń. Wykrojone mięso kroimy w małe kawałki.
  • Pieczeń po rycersku 2. Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w małą kostkę, a śliwki w kawałki. Cebulę, czosnek, boczek, pokrojone mięso i śliwki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jałowiec, łyżkę masła i kieliszek wina. Farszem wypełniamy kieszeń w szynce. Otwór spinamy wykałaczkami. Następnie wkładamy do natłuszczonego naczynia
    żaroodpornego.
  • Pieczeń po rycersku 3. Łyżkę masła roztapiamy. Wsypujemy po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku, mieszamy. Polewamy mięso. Szynkę pieczemy 90 minut w temp. 180 °C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia polewamy
    pozostałym winem.

    Pieczeń najlepiej smakuje podana na ciepło z czerwoną kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczeń drobiowo-wieprzowa

To może cię zainteresować