Pieczeń po zbójecku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wielkanocna pieczeń dla fanów wątróbki. Przepis znaleziony w notatniku mojej Mamy :).

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g kurzej wątróbki
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz (do wątróbki)
    łyżeczka majeranku
    duże jabłko
    2 cebule
    1 kg mielonego mięsa (u mnie wieprzowina)
    około 6 łyżek bułki tartej
    3 jajka
    po 1 łyżeczce mielonego czarnego pieprzu, soli i curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń po zbójecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę podsmaż na łyżce oleju.
  • 2. Dopraw wątróbkę solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Jabłka umyj, obierz i pokrój na duże kawałki (oczywiście bez gniazda nasiennego).
  • 4. Podsmaż jabłka na tłuszczu pozostałym po wątróbce.
  • 5. 1 cebule obierz i pokrój w piórka - podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  • 6. Mielone mięso włóż do miski, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę pozostałą cebulę, jajka, 5 łyżek tartej bułki i przyprawy. Wyrób mięso na gładką masę.
  • 7. Na blacie stołu połóż dwa arkusze folii i posyp ją bułką tartą.
  • 8. Wyłóż na folię połowę mięsa mielonego i rozłóż je na kształt prostokąta.
  • 9. Na środku mięsa ułóż wątróbki.
  • 10. Na wątróbki połóż usmażoną cebulę.
  • Pieczeń po zbójecku 11. Na wierzchu ułóż usmażone jabłka.
  • 12. Wyłóż na jabłka resztę mielonego mięsa i uformuj wszystko na kształt pieczeni.
  • 13. Zawiń mięso w folię i zwiń w "cukierka".
  • 14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 60-65 minut.
  • 15. Krój pieczeń na plastry po jej przestudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Kurczak Majeranek Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować