Wielkanocna pieczeń dla fanów wątróbki. Przepis znaleziony w notatniku mojej Mamy :).
2 godz.
Składniki:
200 g kurzej wątróbki
2 łyżki oleju
sól, pieprz (do wątróbki)
łyżeczka majeranku
duże jabłko
2 cebule
1 kg mielonego mięsa (u mnie wieprzowina)
około 6 łyżek bułki tartej
3 jajka
po 1 łyżeczce mielonego czarnego pieprzu, soli i curry
Pieczeń po zbójecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę podsmaż na łyżce oleju.
2.Dopraw wątróbkę solą, pieprzem i majerankiem.
3.Jabłka umyj, obierz i pokrój na duże kawałki (oczywiście bez gniazda nasiennego).
4.Podsmaż jabłka na tłuszczu pozostałym po wątróbce.
5.1 cebule obierz i pokrój w piórka - podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
6.Mielone mięso włóż do miski, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę pozostałą cebulę, jajka, 5 łyżek tartej bułki i przyprawy. Wyrób mięso na gładką masę.
7.Na blacie stołu połóż dwa arkusze folii i posyp ją bułką tartą.
8.Wyłóż na folię połowę mięsa mielonego i rozłóż je na kształt prostokąta.
9.Na środku mięsa ułóż wątróbki.
10.Na wątróbki połóż usmażoną cebulę.
11. Na wierzchu ułóż usmażone jabłka.
12.Wyłóż na jabłka resztę mielonego mięsa i uformuj wszystko na kształt pieczeni.
13.Zawiń mięso w folię i zwiń w "cukierka".
14.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 60-65 minut.
Komentarze