Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym

  • wyświetlono: 672 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Wspaniała przystawka na zimno. Można upiec ją formując długie tunele, wtedy idealnie pokrojona na półmisku będzie zdobiła nasz stół na przyjęciu oraz cieszyła podniebienia swoim doskonałym smakiem. Farsz mięsno - warzywny otulony ciastem twarożkowym, całość upieczona i porządnie schłodzona.

Katarzyna Janeczko
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g twarożku śmietankowego (kanapkowego)
1 żółtko
15 g proszku do pieczenia (pół torebki)
8 łyżek oleju
4-6 łyżek śmietany 12-18%
sól

Farsz:
0,75 - 1kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
1 średnia cukinia (ok 300g)
2-3 marchewki (ok 250g)
1 duża cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz cayenne
1 łyżka siekanego świeżego tymianku (może być suszony)

Dodatkowo:
tłuszcz do natłuszczenia formy
bułka tarta do oprószenia
jajko do posmarowania ciasta


Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym

  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.
  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 2. Farsz: Cukinię umyć (nie obierać) zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut aż puści soki, odcisnąć. Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę również zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Do miski przełożyć mięso mielone, odciśniętą cukinię, cebulę, marchewkę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać i chwilę wyrabiać.
  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 3. Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części (1/4 i 3/4). Większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką a następnie wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia.
  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 4. Na ciasto wyłożyć farsz, uklepać.
  • Pieczeń po królewsku w cieście twarogowym  5. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć nim farsz i posklejać ze sobą boki. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok godzinę, w połowie pieczenia górę przykryć pergaminem by się nie spaliła. Po upieczeniu porządnie wystudzić a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepsza na drugi dzień.
PP_04-2016

Porady

Pieczeń może być pieczona w dowolnym naczyniu (okrągłym, prostokątnym, kwadratowym). Może być też pieczone w formie pierogów lub na blasze jako wałki owinięte ciastem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimięso mielonedania z cukiniądania z mięsa mielonegopieczeń po królewskupieczeń po królewsku w twarogowym cieściepieczenie mięsno warzywnepieczeń w cieście

Komentarze

Podobne przepisy

Kotleciki mielone w miseczkach.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kotleciki mielone z warzywami w miseczkach...

Bardzo pysznie podane mielone z...

Twarogowe kule z truskawką

Dodane przez: Malinka5

Twarogowe kule z truskawką

Sezon truskawkowy warto rozpocząć...

Kurczak z warzywami

Dodane przez: Kasja1986

Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku

Przepis inspirowany kuchnią Wielkiej...

Knedle twarogowe z truskawkami.

Dodane przez: Anika84

Knedle twarogowe z truskawkami

Smak dzieciństwa -mięciutkie i...

boczek pieczony z cebulką po wiejsku.

Dodane przez: grzesiek

Boczek pieczony z cebulką po wiejsku

Boczek jest bardzo pyszny i sycący...

Pieczony kurczak po grecku

Dodane przez: AgataBon

Pieczony kurczak po grecku

Pieczony kurczak po grecku to bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE