REKLAMA

Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym

wyświetlono: 702 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Wspaniała przystawka na zimno. Można upiec ją formując długie tunele, wtedy idealnie pokrojona na półmisku będzie zdobiła nasz stół na przyjęciu oraz cieszyła podniebienia swoim doskonałym smakiem. Farsz mięsno - warzywny otulony ciastem twarożkowym, całość upieczona i porządnie schłodzona.

opublikowany: 05.07.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    200 g twarożku śmietankowego (kanapkowego)
    1 żółtko
    15 g proszku do pieczenia (pół torebki)
    8 łyżek oleju
    4-6 łyżek śmietany 12-18%
    sól

    Farsz:
    0,75 - 1kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
    1 średnia cukinia (ok 300g)
    2-3 marchewki (ok 250g)
    1 duża cebula
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    1 łyżka siekanego świeżego tymianku (może być suszony)

    Dodatkowo:
    tłuszcz do natłuszczenia formy
    bułka tarta do oprószenia
    jajko do posmarowania ciasta


Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.
  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 2. Farsz: Cukinię umyć (nie obierać) zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut aż puści soki, odcisnąć. Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę również zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Do miski przełożyć mięso mielone, odciśniętą cukinię, cebulę, marchewkę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać i chwilę wyrabiać.
  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 3. Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części (1/4 i 3/4). Większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką a następnie wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia.
  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 4. Na ciasto wyłożyć farsz, uklepać.
  • Pieczeń po królewsku w cieście twarogowym  5. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć nim farsz i posklejać ze sobą boki. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok godzinę, w połowie pieczenia górę przykryć pergaminem by się nie spaliła. Po upieczeniu porządnie wystudzić a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepsza na drugi dzień.

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Porady

Pieczeń może być pieczona w dowolnym naczyniu (okrągłym, prostokątnym, kwadratowym). Może być też pieczone w formie pierogów lub na blasze jako wałki owinięte ciastem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mirelaj mirelaj

karkówka po królewsku

soczysta karkówka idealna na niedzielny obiad

kategoria: Dania główne opublikowany: 10.11.2013 | wyświetlono: 5532 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Beata07 Beata07

Szarlotka po królewsku

Biszkopt, jabłka z galaretką i masa budyniowa. Wspaniały smak i aromat

kategoria: szarlotka Desery opublikowany: 24.10.2013 | wyświetlono: 2417 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Śledzie po królewsku

Świetne na przystawkę podczas rodzinnych, świątecznych spotkań.

kategoria: Przystawki opublikowany: 14.09.2012 | wyświetlono: 3672 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE