Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wspaniała przystawka na zimno. Można upiec ją formując długie tunele, wtedy idealnie pokrojona na półmisku będzie zdobiła nasz stół na przyjęciu oraz cieszyła podniebienia swoim doskonałym smakiem. Farsz mięsno - warzywny otulony ciastem twarożkowym, całość upieczona i porządnie schłodzona.

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    200 g twarożku śmietankowego (kanapkowego)
    1 żółtko
    15 g proszku do pieczenia (pół torebki)
    8 łyżek oleju
    4-6 łyżek śmietany 12-18%
    sól

    Farsz:
    0,75 - 1kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
    1 średnia cukinia (ok 300g)
    2-3 marchewki (ok 250g)
    1 duża cebula
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    1 łyżka siekanego świeżego tymianku (może być suszony)

    Dodatkowo:
    tłuszcz do natłuszczenia formy
    bułka tarta do oprószenia
    jajko do posmarowania ciasta


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.
  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 2. Farsz: Cukinię umyć (nie obierać) zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut aż puści soki, odcisnąć. Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę również zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Do miski przełożyć mięso mielone, odciśniętą cukinię, cebulę, marchewkę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać i chwilę wyrabiać.
  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 3. Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części (1/4 i 3/4). Większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką a następnie wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia.
  • Pieczeń po królewsku z cieście twarogowym 4. Na ciasto wyłożyć farsz, uklepać.
  • Pieczeń po królewsku w cieście twarogowym  5. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć nim farsz i posklejać ze sobą boki. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok godzinę, w połowie pieczenia górę przykryć pergaminem by się nie spaliła. Po upieczeniu porządnie wystudzić a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepsza na drugi dzień.

Porady

Pieczeń może być pieczona w dowolnym naczyniu (okrągłym, prostokątnym, kwadratowym). Może być też pieczone w formie pierogów lub na blasze jako wałki owinięte ciastem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Cukinia Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować