Pieczeń z łopatki wieprzowej

  • wyświetlono: 6007 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dobry pomysł na niedzielny obiad

  • 90min

Składniki

łopatka wieprzowa bez kosci
pieprz
sól
pieprz ziolowy
papryka słodka
papryka ostra
2-3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń z łopatki wieprzowej

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami (czosnek można pociąć w paski, mięso nakłuć w kilku miejscach i wcisnąć w nie czosnek). Włożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do lodówki najlepiej na 24 godz.

  • 2. Piec 1 godzinę na każde 1 kg mięsa w temp. 190oC, na 15 min. przed końcem pieczenia zerwać rękaw i zapiekać do zezłocenia się mięsa, polewać sosem.
  • 3. Mięso musi "odpocząć" przed krojeniem ok. 10-15 min., pozostanie wtedy soczyste

Porady

Idealnie pasują kluski oraz kapusta zasmażana z boczkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczeń

Dodane przez: Agiatis

Pieczeń z szynki wieprzowej

Moja 10 letnia córka uwielbia tą...

Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki

Dodane przez: Czarek

Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa...

Smaczny, domowej produkcji salceson...

image-0tbatya

Dodane przez: Docherro

Gulasz z łopatki wieprzowej i mięsa wieprzowego...

Gulasz wyszedł przepyszny,polecam...

Pieczeń wieprzowa z szynki

Dodane przez: smak i uczucie

Pieczeń z szynki wieprzowej

Pieczeń z szynki do obiadu lub...

Zawijańce z łopatki wieprzowej

Dodane przez: DanusiaC

ZAWIJAŃCE Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ ZE ŚLIWKĄ,...

Samodzielnie danie obiadowe syte...

image-046lqkp

Dodane przez: Marica738

Pieczeń wieprzowa z ziołami

Kolejna propozycja na pyszna soczystą...