Pieczeń z łopatki wieprzowej

  • wyświetlono: 7682 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dobry pomysł na niedzielny obiad

  • 90min

Składniki

łopatka wieprzowa bez kosci
pieprz
sól
pieprz ziolowy
papryka słodka
papryka ostra
2-3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń z łopatki wieprzowej

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami (czosnek można pociąć w paski, mięso nakłuć w kilku miejscach i wcisnąć w nie czosnek). Włożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do lodówki najlepiej na 24 godz.

  • 2. Piec 1 godzinę na każde 1 kg mięsa w temp. 190oC, na 15 min. przed końcem pieczenia zerwać rękaw i zapiekać do zezłocenia się mięsa, polewać sosem.
  • 3. Mięso musi "odpocząć" przed krojeniem ok. 10-15 min., pozostanie wtedy soczyste

Porady

Idealnie pasują kluski oraz kapusta zasmażana z boczkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz po węgiersku

Dodane przez: Andzia Pichci

Gulasz po węgiersku z łopatki wieprzowej

Aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej...

Gulasz z łopatki wieprzowej z grzybami

Dodane przez: MagdalenAa

Gulasz z łopatki wieprzowej z grzybami

Uwielbiam eksperymenotwać z gulaszami...

Gulasz śmietankowo - bananowy z łopatki wieprzowej

Dodane przez: JustKuchcik

Gulasz śmietankowo - bananowy z łopatki wieprzowej

Gulasz nietuzinkowy, z owocem tropików....

Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami

Dodane przez: monika016

Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami

Kurki obrodziły w tym roku wyjątkowo...

Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki

Dodane przez: Czarek

Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa...

Smaczny, domowej produkcji salceson...

Pieczeń

Dodane przez: Agiatis

Pieczeń z szynki wieprzowej

Moja 10 letnia córka uwielbia tą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE