Pyszna i delikatna, na ciepło i zimno, polecam nawet tym, co są na dietach :)
Składniki:
proporcje na keksówkę o dł 30 - 35 cm :
ok. 900 g mielonego mięsa z piersi drobiowej
2 średnie cebule + olej do smażenia
150 g małych pieczarek - same kapelusze
1/2 szt czerwonej papryki - ok. 100 g
100 g sera żółtego
2 łyżeczki kaparów
3 ząbki przeciśniętego czosnku
1 łyżka posiekanej natki
2 surowe jajka
2 łyżki własnej bułki tartej lub 2 małe bułeczki namoczone w mleku i odciśnięte
sól i pieprz biały do smaku
cienkie kawałki zimnego masła na wierzch pieczeni
Pieczeń drobiowa z warzywami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i bez tłuszczu dodać do zmielonego mięsa.
Na tym samym tłuszczu smażyć aż do odparowania soków pokrojone pieczarki i później pokrojoną drobno paprykę, jedno i drugie dołożyć do mięsa.
Do masy dodać również pozostałe składniki : czosnek, ser pokrojony w małą kostkę, kapary, natkę, bułkę tartą, jajka, przyprawy i dokładnie wyrobić, aby produkty były równomiernie rozłożone.
2.Mięso wyłożyć do foremki i na wierzch dodać kawałki masła.
3.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg), po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec 1 godzinę, później na 15 minut zwiększyć do 200 stopni, wtedy pieczeń pięknie się zrumieni.
Zostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
4.Kroić po lekkim schłodzeniu, jeśli ma być jako porcja obiadowa, proponuję do tego sos pieczarkowy lub zwykły beszamelowy.
Ja upiekłam tą pieczeń jako wędlinę na kanapki, więc sosu nie robiłam :)
Komentarze