Drobiowa pieczeń z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tradycyjna pieczeń drobiowa wzbogacona o czerwoną paprykę oraz ser żółty. Do pieczeni użyłam uda z kurczaka dzięki nim uzyskałam pieczeń taką jaką chciałam delikatną i soczystą.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg uda z kurczaka (waga po obraniu bez kości)
    2 ząbki czosnku
    150 g sera żółtego gouda
    papryka czerwona
    cebula
    2 jajka
    kajzerka
    szklanka mleka
    sól
    łyżeczka bułki tartej

    Dodatkowo:
    Foremka aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny Ser

Drobiowa pieczeń z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczeń 1. Mięso myjemy a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku, do mięsa dodajemy sól, przeciśnięty czosnek przez praskę, ser pokrojony w drobną kostkę, cebulkę posiekaną drobno. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy z mleka i dodajemy do mięsnej masy, dodajemy jajka całość wyrabiamy ręką ok 5 minut.
  • 2. Masę wykładamy do formy aluminiowej 1 większej lub 2 małych i wyrównujemy, posypujemy bułką tartą.
  • 3. Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny tzn. do momentu aż góra ładnie się zarumieni a brzegi pieczeni będą odchodziły od foremki. Następnie wyciągamy pieczeń i pozostawiamy w foremkach co całkowitego wystudzenia, zimną odstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Do pieczeni można użyć różnych ulubionych warzyw np. ogórka, pieczarkę, oliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ser żółty Warzywa Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować