Kinga Kowalska
Propozycja wyjątkowej, aromatycznej pieczeni na wyjątkowe okazje i święta.
Z uwagi na wyraźny udział lubczyku zwanego zielem miłości:) szczególnie polecana zakochanym lub osobom które chcą trafić do wybranego serca przez przysłowiowy żołądek
0 (0 ocen)
Porady
Boczek dokładnie umyć. Oddzielić skórę. Rozkroić wzdłuż w połowie, ale nie przekroić jednego brzegu, uzyskując kształt " otworzonej książki". Schab umyć, pokroić jak na kotlety schabowe, roztłuc tłuczkiem na cienkie kotlety. Rozkrojony boczek natrzeć dużą ilością lubczyku, oraz umiarkowanie majerankiem, pieprzem, solą, czosnkiem. Na przyprawiony boczek ułożyć schab tak aby możliwie idealnie odpowiadał powierzchni boczku i ponownie przyprawić ziołami, pieprzem, czosnkiem oraz odrobiną soli. Tak przygotowaną roladę zwinąć, najlepiej tak aby tłusta cześć po odkrojeniu skóry została na wierzchniej stronie rolady, ponownie natrzeć przyprawami i polać lekko oliwą. Roladę włożyć do sznurkowego rękawa do pieczenia lub związać kilkakrotnie, dość ciasno sznurkiem aby rolada zachowała ładny kształt. Mięso włożyć na kilka godzin do lodówki. Piec w brytfannie w temperaturze 180 C, czasem obracając roladę przez 2,15 godziny. Rolada jest gotowa do degustacji po wystudzeniu i schłodzeniu.
Komentarze