Ciekawa propozycja podania tej małej ale bardzo cennej i smacznej rybki. Szybki i prosty przepis. Danie wygląda jak placuszki rybne i smakuje wyśmienicie. Placuszki są lekko chrupkie, przekonają każdego.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
30 świeżych szprotek lub puszka szprotek w oleju
1 jako
3 łyżki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
odrobina przyprawy kucharek
olej do smazenia
Szprotki smażone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże szprotki umyć. Szprotki z puszki odsączyć z oleju. Przygotować ciasto: jajko roztrzepać z odrobiną przyprawy Kucharek, dodać mąkę, proszek do pieczenia i ok 3 łyżki wody do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Szprotki zanurzyć w cieście i smażyć krótko na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru ciasta.
Komentarze