Szprotki smażone w cieście

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ciekawa propozycja podania tej małej ale bardzo cennej i smacznej rybki. Szybki i prosty przepis. Danie wygląda jak placuszki rybne i smakuje wyśmienicie. Placuszki są lekko chrupkie, przekonają każdego.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 świeżych szprotek lub puszka szprotek w oleju
    1 jako
    3 łyżki mąki pszennej
    szczypta proszku do pieczenia
    odrobina przyprawy kucharek
    olej do smazenia

Szprotki smażone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże szprotki umyć. Szprotki z puszki odsączyć z oleju. Przygotować ciasto: jajko roztrzepać z odrobiną przyprawy Kucharek, dodać mąkę, proszek do pieczenia i ok 3 łyżki wody do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Szprotki zanurzyć w cieście i smażyć krótko na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy