Sałatka z czerwonym ryżem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój ulubiony przepis na leniwe sobotnie śniadanie. Lekka, bardzo zdrowa, propozycja na sałatkę z bardzo cenną aczkolwiek najmniej znaną odmianą ryżu w Polsce. Oprócz walorów smakowych i apetycznego wyglądu czerwony ryż obniża cholesterol.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 torebki czerwonego ryżu
    średnia cebula
    kolorowa papryka
    marchewka
    mała cukinia
    puszka tuńczyka
    rukola
    4 jajka ugotowane na twardo
    czerwona/ czarna fasolka z puszki

Sałatka z czerwonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy krótko cebulkę pokrojoną w kostkę, paprykę oraz wstążki marchewki i cukini. Warzywa mieszamy z ryżem, dodajemy ulubiona fasolkę z puszki,doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystudzenia, na wierzch układamy cząstki tuńczyka z puszki, posypujemy rukola. Kroimy ósemki jajka na twardo. Podajemy z pieczywem i ewentualnie innymi świeżymi warzywami.

Komentarze

Podobne przepisy